Jad​.​Yula​.​Silbad | MZ​/​Y | Mesterháza split

by dióbél

/
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

about

Nemrég útjára indítunk egy sorozatot 10-10-10 címmel, ami 10 zenei alkotó munkáit mutatja be 10"-os lemezeken, 10 (körüli) példányban. A sorozat negyedik darabja egy pécsi együttes, Jad.Yula.Silbad | valamint a sajnos nem pécsi Mesterházy Ákos két projektjét mutatja be.


Az alkotókról:
Jad.Yula.Silbad
Hufnágel Gábor, Etlinger Misi, Jankó Mátyás. Mindhárman nagyon más irányokból közelítik meg a zenét, ezért annak semmilyen aspektusával sem előítéletesek. Nagyra értékelik az analóg jeleket minden hibájukkal és sajátosságukkal, de örömmel aknázzák ki a digitális technika lehetőségeit is. Alkotói folyamataik során igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni az élő, improvizatív helyzetek megteremtésére, és az sem ritka, hogy több napot töltenek pár másodpercnyi részlettel. A vérükben van a „vasak” iránti olthatatlan tisztelet, melyek szirénhangjukkal örök barázdákat szántanak a spirálkarok lassan süllyedő óceánjába.

MZ/Y | Mesterháza
Mesterházy Ákos - dj, zeneszerző, grafikus és hajógépész. Az MZ/Y a veterán lemezlovas 2020. nyarán debütált, analóg hangszereket tekergető alteregója. E név alatt a korábbi, Balla Zoltánnal közös Jacques Beurlet Électronique Bande acid-live produkció stílusát követi szólóban. Az így készült dalok élő fellépés során előadott, tánczenei alkotások. Stílusát tekintve acid és electro a klasszikus 808 + 303 + 101 gépparkból. A cél inkább a kilencvenes évek puritán hangzásának megőrzése, mint a hangok tökéletessé polirozása. Belefér, ha recseg a poti és zajos a torzító.
Ezzel teljesen szemben állnak a Mesterháza néven korábban is készült, 100%-ban szoftveres környezetben keletkezett anyagok. A többnyire ambientes és kísérletezős zenei világ inkább az elmerengős, babzsákba süppedős hangulatban kalandozik. A lemezoldalon az alkotó mindkét projektjét halljuk.

A művekről:
Jad.Yula.Silbad - 83.61
Az EP egy űrtrip történetét meséli el, kezdve a hajtűművek beüzemelésével, hogy aztán dimenzióugrásokon át eljusson a hallgató a 83.61-es számú bolygó vonzáskörzetébe, hogy a legnagyobb látószögből szemlélhesse a Háromlábú Kutya csillagköd megszületését.

MZ/Y: Leharap
Kifejezetten táncos eseményeken történő lejátszásra készítette alkotója, olyan struktúrával és dinamikával, ami alkalmas lehet a saját dj szettjeibe való belekeverésre.

MZ/Y: Tébolytalan
Az egész track egy megtébolyodott szintetizátor LFO nyekergése köré épült, majd a munkafolyamat legeslegvégén, a keveréskor törölte azt a sávot. MZ/Y ekkor észrevette, hogy egy egész hallgatható dal lett az eredetihez képest. Így lett Tébolytalan.

Mesterháza: Folytonfelfojtel
Ez a szám szoftveresen készült, 2010-ben. Éppen a Pécsi Tudományegyetem akkor induló elektronikus zenei médiaművész szakára jelentkezett alkotója. A témája, elmélete a különböző természeti jelenségek zenére való hatása. Különböző szél-nap-hőmérséklet változás értékei köszönnek vissza a hangok modulációjában. Ezáltal véletlenszerű, de mégis állandó. Végül sajnos nem költözött az alkotó Pécsre, de gyakran feltűnik a városban különféle rendezvényeken.

A 2021. 04. 02. és 2022. 04. 02. közötti, digitális formátumú vásárlások bevételét baranyai rászorulóknak utaljuk.
- pecsaktual.hu/hirek/tragedia-ket-pecsi-csaladban-9-gyermek-maradt-felarvan-a-koronavirus-miatt/

credits

released November 25, 2020

A grafikai tervezésben, kivitelezésben közreműködő alkotók: Bordás Márton, Csibi Anett, Somogyi Éva, Varga Balázs; a hangot Nagy Roland masterelte, valamint Kovács Balázs és az alkotók (Hufnágel Gábor, Eitinger Misi) valamint a Hanglemeztervezés kurzus résztvevői (Domokos Emőke, Iványi Zalán, Litauszki Boglárka, Péter Gellért, Szomor Ambrus, Tokodi Krisztofer, Tóth Tamás és Vasas Krisztián) karcolták lemezre.

A kiadót működtető Moiré Egyesület ezúton köszöni meg az Erősödő Civil Közösségek támogatását, hogy a kiadványsorozat és a hozzá kapcsolódó háttértechnikai fejlesztés létrejöhetett.

license

all rights reserved

tags

about

dióbél Hungary

DiY record label from Ellend, Hungary, focused on experiments and electronica.
diobelkiado.hu

contact / help

Contact dióbél

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Redeem code

Report this album or account

If you like dióbél, you may also like: